Италия

  • PDF

italia

Богатата история, древното културно наследство, шедьоврите на италианското изкуство, великолепната природа,  италианският дизайн, италианската кухня, италианското вино, италианскта романтика..., всичко това привлича и вдъхновява, нали?
Да си припоним някои факти за Италия.

Италианската република е европейска държава, разположена на Апенинския полуостров, южно от Алпите. На северозапад граничи с Франция, на север с Швейцария и Австрия и на североизток със Словения. Заобиколена е от четири морета: Лигурско, Тиренско, Йонийско и Адриатическо. Към територията й от 304 000 кв. км. принадлежат множество острови, сред които двата най-големи острова на Средиземноморието Сицилия и Сардиния.
Рим е избран за столица на Италия през 1870 г, а столици на Кралство Италия преди него са били Торино и Флоренция.
Освен красотата на четирите морета Италия притежава и очарованието на планинските пейзажи. По северната граница на страната са разположени части от Алпите, а веригата на Апенинските планини пресича Италия по дължината на територията й. Няколко големи езера красят релефа на Алпите: Лаго ди Комо, Лаго Маджоре, Лаго ди Гарда. Едни от най-големите реки в Италия са По, Арно, Тибър и Адидже. В южната част на страната има няклоко действащи вулкана: Везувий, Етна, Вулкано и Стромболи.
Според Конституцията на Италия, приета на 01 януари 1948 г., Италия е демократична парламентарна република с многопартийна система. Държавен глава на страната е президентът. Изпълнителната власт се упражнява от Министерски съвет. Основен законодателен орган е Парламентът, състоящ се от Камара на депутатите и Сенат. Съдебанта власт е независима от законодателната и изпълнителната, а правната система на Италия се основава на римското право.
Италия е една от държавите-основателки на Европейската общност. Днес страната, освен в Европейския съюз, членува в Организацията на обединените нации (ООН),  Г-8, Организацията на северноатлантическия договор (НАТО), Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Световната търговска организация, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа и Централноевропейската инициатива.
Италия има пазарна икономика и свобода на инвестициите и търговията. Стандартът на живот на италианците е 8-мият най-висок в световен мащаб. Италия притежава третия най-голям национален златен резерв в света.
Населението на Италия, етнически хомогенно, наброява над 59 милиона жители. Над 95% от италианците са християни, предимно католици.
Официалният език в страната е италианският, като са съхранени и множество негови диалекти.
Като туристическа дестинация Италия се нарежда сред петте най-посещавани държави в света. Туристите са привлечени от изкушенията на природните красоти, от историческото наследство, от културните забележителности.
Да започнем да учим италиански заедно. Нека се присъединим към любителите на Италия, като черпим информация за нея от извора, овладявайки езика на нейните жители.

You are here: Home